fredag 22 oktober 2010

Fåglar är goda – att tänka med.

fredagmorgon:
Första snön har fallit och snart är det bara vi stannfåglar kvar. De andra drar väl söderut. De migrerar. Djur migrerar för att söka efter föda, för att fortplanta sig, eller för att undkomma rovdjur eller olika väderfenomen. Människan för att få bättre villkor (föda) ge sina barn ett bättre framtid och undkomma repressiva system, diktaturer och ja, väderfenomen, torka, översvämning o.s.v . Redan i dag är fler människor på flykt undan miljöproblem än krig, hävdar bland andra Röda Korset. Höjda havsnivåer, ökenspridningar och katastrofala översvämningar har redan lett till att ett stort antal människor tvingats överge sina hem. På många sätt är vi rätt lika människor och djur och påverkas av samma saker. Vi lever i och av samma jord. Kanske är det mest språket som skiljer. Människan är ett berättande djur men att djur inte pratar betyder förstås inte att de inte kommunicerar. Djur kommunicerar!


Det har ändå alltid varit noga att skilja mellan människor och djur, människor har i alla tider lagt ner mycket tid på att peka på vad som skiljer människor från djur, djur från människor. Ämnet är väl uttjatat. Men uppenbarligen fortsatt viktig. Djur är användbara för mer än att plöja, bära och hålla ordning på fårflocken.
Djur är också goda – att tänka med.

I fabler och naturfilmer kan vi tvärtom genom djuren dramatisera våra egna föreställningar om oss själva och varandra. Vi tolkar in och tillskriver djuren värderingar om honor, hannar, olika raser och exotiska kontinenter. Det är mycket som kommer till uttryck när vi använt djur för att tolka världen och befästa våra kulturella föreställningar.
Även människor emellan sker samma tankeexperiment, vi letar likheter och olikheter människor emellan.

Den andre är god – att tänka med.

I fågelflodsprojektet använder jag mig av fåglar för att tänka kring min egen identitet och koppla den till plats.

Fåglar är goda – att tänka med.

Tänk nu till och skicka mig en fågel till fågelfloden!

Lägg till bildtext

Två råkor råkas och finner situationen mycket lustig

(bilden har jag sonnika korpat från bloggen Skrattande Fåglar som vid ett närmare titt verkar handla lika mycket om fåglar som om ollon, ja, ni läste rätt. Man kan ollonblogga också, vi lever i ett fritt land)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar