lördag 6 november 2010

Väntar på fler fåglar, behöver 999 stycken för att fullborda min identitetsresa till fågelfloden.Fortsätt skicka!
Espero más pájaros, nesecito 999 para mi viaje de identidad en el rio de los pájaros. Sigan mandando!

tisdag 2 november 2010

Rågsvedsfåglar har landat i fågelfloden!

Märkligt nog, på en och samma vecka har två Rågsvedsfåglar hittat till fågelfloden. En fantastiskt vacker och självupptagen påfågel och en teatraliskt själens fågel. Så nu är det livat här på fågelfloden må ni tro! förra veckan flyttade nämligen en glada från Västra Skånein in i fågelfloden. Den älskar kyckling kan jag avslöja.


Tack Helena, Sam och Yael för fåglar!

onsdag 27 oktober 2010

fågelmetaforer som verktyg att skapa bilder

Metaforer är ett effektivt verktyg! Särskilt fågelmetaforer är väldigt kraftfulla (och vanliga) verktyg. Tänker på flera dikter av Chilenska poeten Neruda och på 70-talets proggsånger. Man skulle kunna skriva en hel bok om kända fågelmetaforer vi minns och såna vi trodde att vi glömt. Och det kommer ständigt nya, i dikter,sånger och boktitlar. Fåglar bär oss genom metaforiska rymder och ger tanken vingar. Tänker nu på t.e.x på fågeln som vrider upp världen av helt fantastiske Haruki Murakami. Har ni läst den? - om inte gör det genast!

tisdag 26 oktober 2010

räven har ätit sädesärlan, sädesärlan har ätit nyckelpigan...

räven har ätit sädesärlan, sädesärlan har ätit nyckelpigan...
De stora äter de små, en naturlag som fortfarande gäller i både natur, kultur och samhälle, men då och då enar sig de små och blir en kraft att räkna med, mycket lite är av naturen givet och det är faktiskt skillnad mellan natur och naturligt. Bara för att grodor äter flugor och en viss cool spindelhona slukar spindelhanen efter sexakten behöver inte människan göra samma. Ändå envisas människor ibland med att hänvisa till naturen som argument för vad som är naturligt. Då blir det naturligtvis oftast fel.

bilden ovan är från boken Vem äter vem? av Alexandra Mizielinska. Jättefina bilder!

fredag 22 oktober 2010

Fåglar är goda – att tänka med.

fredagmorgon:
Första snön har fallit och snart är det bara vi stannfåglar kvar. De andra drar väl söderut. De migrerar. Djur migrerar för att söka efter föda, för att fortplanta sig, eller för att undkomma rovdjur eller olika väderfenomen. Människan för att få bättre villkor (föda) ge sina barn ett bättre framtid och undkomma repressiva system, diktaturer och ja, väderfenomen, torka, översvämning o.s.v . Redan i dag är fler människor på flykt undan miljöproblem än krig, hävdar bland andra Röda Korset. Höjda havsnivåer, ökenspridningar och katastrofala översvämningar har redan lett till att ett stort antal människor tvingats överge sina hem. På många sätt är vi rätt lika människor och djur och påverkas av samma saker. Vi lever i och av samma jord. Kanske är det mest språket som skiljer. Människan är ett berättande djur men att djur inte pratar betyder förstås inte att de inte kommunicerar. Djur kommunicerar!


Det har ändå alltid varit noga att skilja mellan människor och djur, människor har i alla tider lagt ner mycket tid på att peka på vad som skiljer människor från djur, djur från människor. Ämnet är väl uttjatat. Men uppenbarligen fortsatt viktig. Djur är användbara för mer än att plöja, bära och hålla ordning på fårflocken.
Djur är också goda – att tänka med.

I fabler och naturfilmer kan vi tvärtom genom djuren dramatisera våra egna föreställningar om oss själva och varandra. Vi tolkar in och tillskriver djuren värderingar om honor, hannar, olika raser och exotiska kontinenter. Det är mycket som kommer till uttryck när vi använt djur för att tolka världen och befästa våra kulturella föreställningar.
Även människor emellan sker samma tankeexperiment, vi letar likheter och olikheter människor emellan.

Den andre är god – att tänka med.

I fågelflodsprojektet använder jag mig av fåglar för att tänka kring min egen identitet och koppla den till plats.

Fåglar är goda – att tänka med.

Tänk nu till och skicka mig en fågel till fågelfloden!

Lägg till bildtext

Två råkor råkas och finner situationen mycket lustig

(bilden har jag sonnika korpat från bloggen Skrattande Fåglar som vid ett närmare titt verkar handla lika mycket om fåglar som om ollon, ja, ni läste rätt. Man kan ollonblogga också, vi lever i ett fritt land)

tisdag 19 oktober 2010

bättre tio fåglar i skogen än en i hand?

Löften om fåglar rasar in, folk ruvar på idéer och jag försöker ha is i magen. Jag har en fågel i hand och tio i skogen, som ordspråket säger. Jag försöker ta det lugnt och hoppas på ketchupeffekten (att det helt plötsligt släpper och fåglarna ska börja landa hos mig i mängder) Jag vakar  som en hök över mejlboxen och facebook efter nya fågellöften. Under tiden, söker jag aktivt och försöker få örnkoll i fonder och andra pengpåsarsom skulle kunna finansiera fågelboken. I fondskogen är jag en riktig  gröngöling.  Snälla alla som gillar projektet, ta det under era vingar och fortsätt att hjälpa mig att sprida fågelbrevet.

lördag 16 oktober 2010

jag har en fågel i hand och ett halvt löfte om en en kuckerella (hälsingemål för sädesärla)

kommer jag att verkligen kunna få ihop niohundranittionio fåglar på ett år? Det har iaf börjat bra!
Bara en vecka gammalt har projektet ett eget profil på facebook, 125 vänner och en blogg.
Jag har redan fått in en fågel (av finaste Molly) och ett halvt löfte om en en kuckerella av finaste Reidunn. Flera har visat intresse men långt ifrån alla har lovat. Det är bra, man ska inte lova bort fåglar till höger och vänster utan att tänka sig för. Men jag hoppas många tänker igenom det och kommer fram till att de vill bidra med en fågel!

hjälp mig att få ihop niohundranittionio fåglar till en fågelflod

Bakgrund
Jag har länge varit intresserad av frågor som rör kopplingen mellan plats och identitet och jobbat med andra kring detta inom ramen för mitt arbete . Nu ska jag titta på mig själv i förhållande till plats och identitet. Som ett led i detta kommer jag att söka få ihop en fågelflod.

Varför en fågelflod?

Jag är född i Uruguay.
Uruguay är ett ord på språket Guaraní som betyder ”floden med de målade fåglarna” – själv brukar jag översätta det till fågelfloden rätt och slätt.

En flod rinner rakt igenom landet, floden är kantad av träd och på träden har jag sen barnsben hört, lever mer en tusen olika fågelarter. Jag vet inte om artantalet stämmer eller om ”tusen fågelarter” står för fett många olika fågelarter. Det är inte viktigt. Jag lämnade landet nio år gammal och kan namnet på ett enda fågel av de tusen. Jag har alltså en fågelflod som rinner rakt igenom mig som är nästan tom på fåglar. Jag har bara en fågel.

Så hur ska jag få niohundranittionio fågelarter?

Jo av er, vänner, bekanta och vänners vänner och bekanta! – jag ska under ett år samla niohundranittionio fåglar och kommer genom ett fågelbrev be alla som vill att  ge mig en fågel och / eller hjälpa mig få tag i människor som vill ge mig en fågel.

Varför?

Jag tror att identitesbygge är en kollektiv process och jag vill konceptualisera den processen. Fågelflodsprojektet förutsätter aktivt samskapande av samtliga inblandade och det färdiga verket ska ses som ett kollektiv verk.

Tidsram

Jag kommer att samla fåglar under ett helt år men vill ha dom så fort som möjligt så att jag kan orientera mig i om det verkar gå vägen att få ihop dom.

Praktiska ramar för de som vill bidra med en fågel till fågelfloden

  • Jag vill helst ha fåglarna endimentionella ( dvs platta) och att samma motiv finns på fram och baksidan av ytan. Om ytan är i fågelns form eller finns instoppad i annan form bestämmer du själv och känner du att du vill ge mig en mångdimentionell fågel, tar jag emot den också.
  • Jag har inga åsikter om teknik : måla, rita, brodera, collage, montage, foto, skriv ihop fågeln etc. Du bestämmer!
  • Jag har inte heller åsikter om storlek
  • Fåglarna får finnas i verkligheten, i fantasin eller vara hybrider eller vadsomhelst.
  • Vad du än väljer vill jag att du skickar med en kort artbeskrivning på just den fågeln du ger mig
  • Du får gärna döpa fågeln, men det är inget måste
  • Vill du skriva en berättelse om din fågel, tar jag gärna emot det men det är inget krav
  • Jag vill helst veta vad du heter som har givit mig fågeln men vill du vara anonym vill jag att du skriver anonym i beskrivningen du skickar med eller nick eller vadsomhelst som du vill kalla dig.


Fågeltransport

Man kan skicka mig en fågel per post eller överlämna via bud eller personligen. Jag kan komma och hämta dit du vill att jag ska hämta. Skickas den per post, betalar jag förstås portot. Jag tar emot fåglar även från andra länder.

Information om projektet och processen

Jag kommer inom kort att starta en blogg där de som vill kan följa projektet, se fåglarna vart efter de kommer till mig och lyckas jag tekniskt ska både dagarna och antal fåglar nedräknas/uppräknas dagligen på bloggen.  Man kommer också att kunna bli vän med fågelfloden på facebook om man vill.

När jag fått ihop niohundranittionio fåglar då?

Steg 1
De ska ställas ut, jag kommer att söka en lämplig utställningslokal och hänga upp alla niohundranittionio fåglar + den som jag hade när jag startade från taket. Ettusen fåglar alltså!
 På väggarna i utställningslokalen ska alla artnamn i min fågelflod listas upp med namn på personen som bidragit med fågelarten. Utställningen kommer att följas av workshops på ämnet plats och identitet och ett litet paket med fördjupande programverksamhet

Steg 2.

Om jag lyckas få finansiering ska jag publicera en tankebok och metodbok om kollektiva identitetsprocesser kopplade till plats och  landskap. Boken är tänkt att vara i form av en fågelbok i både format och formspråk - som vanliga traditionella fågelböcker har men med bild på varje fågel jag fått och varje givares artbeskrivning.

Övrigt
Oavsett om ni ger mig en fågel eller inte så är jag är tacksam om ni vill hjälpa mig att sprida det här brevet i era nätverk så att jag lyckas få ihop fågelfloden. Har du frågor om projektet eller är det annat du vill fråga? mejla mig till fagelfloden@gmail.com

niohundranittionio tack på förhand /  Marita Castro